top of page
Hem

Besöksadress

Artillerigatan 14

568 30 Skillingaryd

0370-67 89 50

sven.engkvist@vaggeryd.se

Inträde

Vuxen

Ungdom 13-18 år

Barn upp till 12 år

Grupper

60 kr

20 kr

Gratis

Kontakta oss

© 2019 Miliseum​

Sidansvarig: Seka Ribic

Senast uppdaterad: 2024-01-17

Foto: Mattias Bokinge

Hemsida: Medialyftet

Öppettider

Tis-fre

Lör

Sön (juli)

 

10-15

10-14

10-14

Naturen på Skillingaryds skjutfält

Ett militärhistoriskt museum i Skillingaryd

Skillingaryd är mest känt för sin månghundraåriga militära övningsplats, den så kallade Slätten. Här övades indelta soldater redan under 1600-talet och militär verksamhet pågår än idag. Tag gärna en promenad och upplev de pietetsfullt vårdade byggnaderna som i dag är statligt byggnadsminne. Passa också på att besöka vår soldattorpsmiljö "Lillemo" från 1800-talet.

I denna anrika miljö Finner du regionens ansvarsmuseum för militärhistoria - Miliseum Skillingaryd. Här följer Du de indelta soldaterna och deras familjers öden genom Sveriges historia och upplever deras hårda levnadsvillkor både hemma på soldattorpet och i fält. De flesta svenskar har någon indelt soldat som förfader. Hitta Din soldat i det digitala soldat-registret och ta del av vårt innehållsrika bibliotek!

Du fascineras av Ingenjörtruppernas och deras föregångares omfattande verksamhet och förundras över deras spännande historia och fältarbetsteknik.

Du lär Dig också mer om skjutfältets historia och kan studera exempel på de kanoner och terrängbilar som använts av artilleriet. Emellanåt förevisar vi dem utomhus.

Riksförbundet Sveriges Militärkulturhistoriska Föreningar (RSMF) bedriver emellanåt övningar på Slätten - precis som det gick till för flera hundra år sedan.

Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna finns också på plats. Passa på att samtala med våra FN-veteraner och lyssna till deras minnen.

Muséet är tillgängligt för personer med funktionsnedsättning.

SMHA

Miliseum ingår i museinätverket Sveriges Militärhistoriska Arv som består av 27 statliga och statligt stödda museer. Statens försvarshistoriska museer och Statens maritima museer leder och stöder det gemensamma nätverket. Museerna är spridda över hela landet och huvuddelen behandlar Sveriges försvar under kalla kriget. Ett mindre antal är inriktade på äldre tider.

Besök gärna vår hemsida www.smha.se

Rekommenderade länkar:

Sveriges Militärhistoriska Arv

Bosättningsregistret

Jönköpings slott

Svenska militära minnesmärken

Hos smeden – reparation av ett vagnshjul

Jönköpings regemente

Klöckner

Naturen på Skillingaryds skjutfält

 

bottom of page